top of page

Politiken Debat: De fleste ældre kvinder bliver jo grimme, ikke sandt, Peter Michael Hornung?

Der ville ikke være nogen pointe i at vise smukke gamle kvinder på mine fotografier, når reglen nu er, at kvinder bliver grimme som Medusa, når de ældes.

Et ordentligt hak i tuden får jeg, og bare to hjerter, af Politikens kunstanmelder Peter Michael Hornung lørdag 30. juli for min udstilling ’Female Beauty 2016 – Nude in the public Space’, der efter kommunal forlængelse nu kan ses på Nytorv helt frem til 19. august.

Men det er jo, hvad det er, en svidende dårlig kritik af mit ringe arbejde som nøgenfotograf – eller hvad? Med stor forbavselse læser jeg anmeldelsen til ende, der slutter med »Faktisk er de viste (… ) fotografier stærke og smukke nok i sig selv til at bære arrangementet – eller en hel bog«.

Den unge kvindes skønhed står ofte i total kontrast til hendes selvopfattelse - det negative selvbillede, som stort set alle kvinder i vor tid og vores samfund bærer rundt på. Og det er dét, som er min pointe med mine fotografier

Mathilde Grafström

Jamen tak for de ord, jeg tror da aldrig, at jeg har fået så pæne ord med på vejen af en kritiker før. Så hvad er der nu galt med min udstilling?

Jo, Peter Michael Hornung mener at have grebet mig i en komplet selvmodsigelse, når jeg skriver, at alle kvinder rummer en uendelig skønhed (som det er min opgave at vise), og samtidigt undlader at vise alle de grimme kvinder, men alene viser unge gudeskønne kvinder.

Viste jeg også de grimme, gamle og overvægtige kvinder, måtte jeg snart opgive min filosofi, synes Peter Michael Hornung at mene.

Den unge kvindes skønhed står ofte i total kontrast til hendes selvopfattelse – det negative selvbillede, som stort set alle kvinder i vor tid og vores samfund bærer rundt på. Og det er dét, som er min pointe med mine fotografier.

Alle babyer er smukke. Alle børn er smukke. Alle unge kvinder bærer i sig den store, kvindelige skønhed – den, som jeg viser på mine billeder. Men de fleste ældre kvinder bliver jo grimme, ikke sandt, Peter Michael Hornung?

Og dog ikke dem alle … På samme måde som Nelson Mandelas, Mikhail Gorbatjovs og Dalai Lamas kød ikke bliver sørgeligt og trist med alderen (eller hvad med Roger Moores og Sean Connerys?), forblev også Ingrid Bergman, Marilyn Monroe, Catherine Deneuve og Lauren Hutton smukke livet igennem.

Men der ville ikke være nogen pointe i at vise smukke gamle kvinder, når reglen nu er, at kvinder bliver grimme som Medusa, når de ældes. Og hvorfor gør de så det? Er det virkelig alderen, der kan ses i kødet? Nej, det er det ikke!

De smukke, ældre kvinder viser os jo netop, at det ikke i sig selv er alderen, der gør kvinder grimme, hæslige og frastødende. Og analyserer vi de hekseagtige træk, som vi normalt opfatter som grimhed, kan vi let se, at grimheden i sig selv ikke er andet end de negative holdninger, der nu har siddet så længe fast i sindet, at de til sidst også er blevet synlige i kødet.

Vores menneskelige karakter bliver altså vores direkte, fysiske udtryk, når vi bliver ældre. Og vores karakter består i min bog af vores menneskelige egenskaber og medfødte talenter plus vores tillærte, ofte negative opfattelse af virkeligheden – altså kort sagt vores håndfuld af gode, menneskelige kvaliteter plus vores negative selvopfattelse.

Hvis det negative selvbillede dominerer, som det sørgeligt nok er tilfældet hos næsten alle kvinder i dag, ja, så bliver vi langsomt mere og mere et fysisk udtryk for alle de negative holdninger, som vi har til os selv og verden.

Mit projekt ’Female Beauty’ handler om den næsten ufattelige kontrast, der er mellem den unge kvindes naturlige skønhed, og hendes stærkt negative meninger om sig selv og sin egen krop. 30 og 50 år efter, hos den aldrende kvinde, er der slet ikke længere nogen kontrast mellem selvbillede og virkeligheden, for selvbilledet er nu blevet mejslet ind i kødet, selvbilledet er blevet hendes skæbne. Men vi har jo den fantastiske mulighed at gøre op med vores negative selvbillede, før det sker, og det er netop pointen i det, jeg laver.

Vi behøver, for at lykkes med det projekt, at kigge grundigt indad, så vi forstår os selv og kan gøre op med alle de negative og usande tanker, som vi alle bærer rundt på. Gør vi det, kan vi være evigt smukke.

Og så kan vi for resten også være lykkelige i livet, hvad der er helt umuligt, når vi bærer på et negativt selvbillede.

Det synes jeg er et vigtigt budskab til alle verdens kvinder, og det håber jeg, du er enig med mig i, Peter Michael Hornung.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page