top of page

Kulturminister Bertel Haarders tale ved åbningen af Mathilde Grafström udstilling på Nytorv 25 juli


Foto: Jacob Damkjær

"Mathilde Grafström har bedt mig åbne udstillingen. Og da jeg tilfældigvis var her i dag, så synes jeg ikke at jeg kunne sige nej. Også fordi jeg synes hun har et godt budskab med sin udstilling. Der er så mange mennesker der ikke kan lide sin egen krop. Hendes budskab er: Vær hjemme i din egen krop, vær glad for den. Se hvor vidunderlig menneskekroppen er. Det kunne jo allerede digteren Thøger Larsen have sagt for 100 år siden da han skrev den berømte sommersang “Du danske sommer, jeg elsker dig, skønt du så ofte har sveget mig. Snart klare kolde farver i sky og vand. Snart nøgne piger ved hver en strand.” Sådan skrev han for 100 år siden, men højskolesangbogens redaktionsudvalg syntes det skulle ændres, så indtil for 10 år siden, så var de nøgne piger ikke med i sangen. Men jeg kan fortælle at i den nye udgave af højskolesangbogen, der er de kommet helt i gennem. Og når Thøger Larsen kunne skrive om det for 100 år siden, i sit hus uden for Lemvig ved Limfjorden, så kan vi andre vel også tåle at se det.

Der er for mange der er utilfredse med deres kroppe. De sammenligner sig måske med modebranchen. Forfærdelige kvindeidealer, som vi mænd i øvrigt slet ikke er tilhængere af, men som alligevel hærger så mange af de unge.

Jeg synes også man lige skal huske at i det gamle Grækenland og i det gamle Rom, der var man ikke bange for nøgenhed. Og hvis man går hen på Thorvaldsens museum, lige derhenne ved siden af Christiansborg, så er der er der rigtig meget nøgenhed. Og man kan også gå på Glyptoteket, og der kan man se usandsynligt meget nøgenhed. Så man kan undre sig lidt over at det er et problem at udstille nøgenhed i det åbne rum i Danmark. Men politivedtægten siger jo at man ikke må smide ting i hovedet på folk som de ikke bryder sig om, og som de ikke har bedt om, og derfor er der altså visse grænser for hvad man må i det åbne rum og på åbne pladser som her, og det er der måske også lidt rimelighed i.

Men da jeg åbnede Eckersberg-udstillingen i Hamburg for et halvt år siden, der var der den måske største plakat jeg nogensinde har set af en fuldstændig nøgen mand. så det måtte hamburgerne åbenbart gerne se.

Det burde ikke være en provokation at vise mennesket som det er skabt. Forleden så jeg en lille nyfødt pige, et vidunder med 10 fingre og ti tæer og det hele var der. Og tænk sig også på alle de hjerneceller som der er inde i hovedet som skal udvikle sig i løbet af hendes 100 års levetid. Mennesket og menneskekroppen er en helt fantastisk skabning som digterne jo også har digtet om til alle tider.

Mathilde Grafström siger: Alle kvinder er smukke, hvis de giver sig selv lov til at være det. Og hun påpeger det overfladiske i at gå imod det naturlige og hylde penge, magt og grådighed som hun skriver.

Men jeg vil måske især understrege at vi jo i den bedste sendetid, ser folk blive slået ihjel og vi ser døde mennesker, ser blod og så videre, Og det er åbenbart ikke anstødeligt, mens den nøgne krop tilsyneladende er anstødelig. Det er et paradoks som kunstnere til alle tider har beskæftiget sig med, og det gør så Mathilde Grafström på denne måde. Og jeg har lige talt med en af hendes modeller, og det var faktisk ret bevægende at høre hvordan de to havde samarbejdet, sågar på Møns klint.

Så Mathilde: Tillykke med at din rejse nu er endt her på Nytorv. Og du fik lokket en minister til at åbne udstillingen og det hjalp nok lidt på medie tilstrømningen, og det var måske også derfor. Men jeg har ikke haft noget imod det. En 68’er som jeg har ikke noget imod nøgenhed. Og jeg er også vinterbader og der har vi heller ikke noget imod nøgenhed.

Så nøgenheden findes midt i det danske samfund, selvom der altså er sat visse grænser for hvad du må vise her på Nytorv.

Tillykke med udstillingen! Og den vil jeg hermed erklære åben og klippe hul på.

Sådan: Hermed åbner jeg Mathilde Grafströms udstilling om kvindekroppen."


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page