top of page

- Hvorfor er dét forbudt? Nordjyske.dk


21. november 2015 23:00 AF: Lars Hofmeister og Peter Broen (foto) lars.hofmeister@nordjyske.dk

Ægtepar fra Sæby så forbudt fotoserie med nøgne kvinder

E-mailPrint

SÆBY: - Vi forstår ikke, hvorfor de billeder blev forbudt i København. De er tværtimod rigtig gode, pæne og sobert fotograferet. Og de går da slet ikke over stregen. Sådan siger Lise og Mogens Hansen fra Sæby, der lørdag formiddag var taget til fernisering i Galleri Valdemar i Vestergade. Midtpunktet - og det store samtaleemne - er den danske fotograf, Mathilde Grafström, der har fotograferet en række kvinder uden tøj på. Meningen var, at billederne skulle udstilles i København - på offentlige pladser og i offentlige rum.

Politiet sagde nej

Men Københavns Politi sagde nej og henviste til, at der er tale om blufærdighedskrænkelse. En vurdering som ægteparret fra Sæby ikke er enig i. - Jeg synes netop, at der er tale om den helt rigtige balance. Der er bare tale tale om rigtig gode fotos, siger Mogens Hansen. Hvad du ikke kan se i hovedstaden, kan du med andre ord se i Sæby, og Galleri Valdemar er ikke bange for at puste sig op som galleriet, ”der tør”. Publikum har tidligere kunnet se nærmere på et maleri, malet af galleristen selv - Jens Valdemar Clausen - der behandlede emnet terrorisme. Og nu handler det om nøgne kvinder.

Hun sagde ja

- Jeg ringede ganske enkelt til Mathilde Grafström og spurgte, om hun kunne tænke sig at udstille i Sæby. Og hun sagde heldigvis ja, fortæller Jens Valdemar Clausen, der heller ikke forstår meget af al den ballade om blufærdighedskrænkelse. Han henviser til et reklamefoto for filmen ”Klovn Forever”, som man nærmest kan se overalt i Danmark, og hvor man ser komikerne Frank Hvam og Casper Christensen nøgne - og i en mildt sagt meget sensuel stilling. - Mathildes fotoserie er jo den rene uskyld i forhold til Caspers og Franks foto, siger Jens Valdemar Clausen med et skuldertræk.

Med ophøjet ro

Selv tager Marthilde Grafström situationen med ophøjet ro og føler sig nærmest på hjemmebane i Sæby. - Jeg har boet i København i mange år, men er oprindelig fra Hals. Så det er lidt som at komme hjem. Og jeg er rigtig glad for, at mine fotos er kommet til Vendsyssel, siger Mathilde Grafström med et stort smil.

Dårligt forhold til kroppen

Hun fortæller, at fotoserien er med kvinder, der alle har et dårligt og anstrengt forhold til deres kroppe. Det specielle er så, at Mathilde Grafström har fotograferet kvinderne i dét øjeblik og i de sekunder, hvor de glemte, at de var nøgne. Og hvor de ikke havde det dårligt. Billederne bliver altså et slags budskab om at acceptere vores egne kroppe. Men selv om politiet ikke bryder sig om de nøgne kroppe, så er stormvejret i København ikke uden en vis værdi. - Det har givet masser af omtale, hvilket da er guld værd, siger Mathilde Grafström, der ikke vil afvise, at der på et tidspunkt kommer en fotoserie med nøgne mænd. Udstillingen på Galleri Valdemar hedder ”Female Beauty With An Edge”, og den kan ses året ud.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page