top of page

Ekstra Bladet

Politiet forbød disse billeder: For frække til København

Fotografen Mathilde Grafströms billeder af nøgne kvinder, blev af politiet vurderet som blufærdighedskrænkende. Derfor må hun ikke udstille dem i København

Af:Nynne H. Møller

Fotografierne var ifølge politiet blufærdighedskrænkende og kunne derfor ikke udstilles i det offentlige rum i København. (Foto: Mathilde Grafström)

Den danske fotograf Mathilde Grafström vil sætte fokus på vores holdning til kroppen. Derfor har hun taget af række billeder af kvinder, der har selvværdsproblemer, men alligevel har sagt ja til at posere nøgne foran Grafsröms kamera. Samlingen hedder 'Female Beauty With An Edge'.

Mathilde Grafströms billeder har allerede figureret i diverse dameblade og været udstillet ved flere lejligheder, og hun ønskede nu at få dem udstillet på pladser i København. Derfor havde hun haft en dialog med København Kommune om muligheden, men der kom et afslag fra uventet kant.

Kommunen havde været i dialog med politiet, som vurderede, at billederne var blufærdighedskrænkende. En vurdering, som Mathilde Grafström er helt uforstående over for:

- Politiet gør billederne til noget beskidt, og jeg ser på ingen måde kvindekroppen som noget beskidt. På den måde lærer vi vores børn, at kønsdele er noget, der skal skjules og noget, der ikke skal tales om, siger hun til Ekstra Bladet.

(Foto: Mathilde Grafström)

Mathilde Grafström er oprørt over politiets beslutning, som hun overvejer at trodse - selvom hun kan risikere både bødestraf og fængselsstraf:

- Jeg er chokeret og ked af det, og derfor overvejer jeg at sætte dem op alligevel og se, hvad der sker. Jeg er klar på at tage konsekvenserne af det, for jeg synes, det er vigtigt at kæmpe denne kamp og rejse en debat om, hvorfor kroppen skulle være ulækker og beskidt.

Hun har tidligere mødt barske reaktioner på sine fotografier af nøgne kvinder. Senest i sommer hvor 'Female Beauty With An Edge' blev udstillet på båden Illutron, som er beliggende ved Refshaleøen i København.

(Foto: Mathilde Grafström)

Efter at have været udstillet i få dage var billederne blevet udsat for hærværk for op mod 100.000 kr. Da hendes billeder blev udstillet i DGI-Byen i København, blev de også udsat for hærværk.

- Mange kvinder har svært ved at se billederne, fordi de har tendens til at sammenligne sig selv med dem, de ser på billederne, siger Mathilde Grafström.

Ekstra Bladet afventer en kommentar fra politiet, men har dokumentation, der bekræfter, at politiet vurderede Mathilde Grafströms fotografier til at være blufærdighedskrænkende.

(Foto: Mathilde Grafström)


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page