top of page

ARTPOPOLI: Kunstfotos af nøgne kvinder udsat for censur

Kunstfotografen Mathilde Grafströms upornografiske billeder af nøgne kvinder er blevet udsat for censur med begrundelsen, at de er blufærdighedskrænkende. Hun har taget af række billeder af kvinder, der har selvværdsproblemer, men alligevel har sagt ja til at posere nøgne foran Grafsröms kamera. Samlingen hedder 'Female Beauty With An Edge'.

Mathilde Grafströms billeder har allerede figureret i diverse dameblade og været udstillet ved flere lejligheder, og hun ønskede nu at få dem udstillet på pladser i København. Derfor havde hun haft en dialog med København Kommune om muligheden, men der kom et afslag fra uventet kant.

Kommunen havde været i dialog med politiet, som vurderede, at billederne var blufærdighedskrænkende.

- Politiet siger, at børn ikke må udsættes for blottede kønsdele. Det synes jeg er helt ude i skoven. For på den måde lærer vi vores børn, at kønsdele er noget, der skal skjules og noget, der ikke skal tales om. Politiet gør billederne til noget beskidt, og jeg ser på ingen måde kvindekroppen som noget beskidt, siger hun til Ekstra Bladet

Mathilde Grafström er oprørt over politiets beslutning, som hun overvejer at trodse - selvom hun kan risikere både bødestraf og fængselsstraf:

- Jeg er chokeret og ked af det, og derfor overvejer jeg at sætte dem op alligevel og se, hvad der sker. Jeg er klar på at tage konsekvenserne af det, for jeg synes, det er vigtigt at kæmpe denne kamp og rejse en debat om, hvorfor kroppen skulle være ulækker og beskidt.

Hun har tidligere mødt barske reaktioner på sine fotografier af nøgne kvinder. Senest i sommer hvor 'Female Beauty With An Edge' blev udstillet på båden Illutron, som er beliggende ved Refshaleøen i København.

Efter at have været udstillet i få dage var billederne blevet udsat for hærværk for op mod 100.000 kr. Da hendes billeder blev udstillet i DGI-Byen i København, blev de også udsat for hærværk.

- Mange kvinder har svært ved at se billederne, fordi de har tendens til at sammenligne sig selv med dem, de ser på billederne, siger Mathilde Grafström.

Det negative selvbillede

På sin egen hjemmeside skriver Mathilde Grafstöm:

- Jeg fotograferer helt almindelige kvinder og hjælper dem gennem mit arbejde, med at komme af med det negative selvbillede de bærer rundt på. Sammen finder vi ind til kvindens helt naturlige skønhed og på billederne kan hun bagefter se, at hun er helt perfekt som hun er. Budskabet går til alle kvinder i verden: Når vi ikke går og tænker dårligt om os selv og er fulde af liv - er vi helt naturligt vidunderlige og smukke. Det som du kan se på mine billeder, er det gyldne øjeblik hvor hun dropper sine ideer om sig selv, og så stråler hun! På nogle billeder kan man også ane kvindens skyggeside, som er netop den negative holdning, som er skyld i hendes problemer.

- Jeg har vist mine billeder frem på kunstudstillinger, landsdækkende tv og i aviser, og får dagligt emails fra personer som er enige i at vi trænger til en holdningsændring i Danmark. Efter min mening er alt for mange unge kvinder ulykkelige over deres krop, fordi de føler, at de ikke kan leve op til dagens skønhedsideal. Derfor syntes jeg det er på tide vi starter med at dyrke vores naturlige skønhed og mangfoldighed i stedet


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page