top of page

NØGENMYTTERI


Nøgen sandhed. Mathilde Grafstöm har netop afsluttet sin fotoudstilling ”Female Beauty With An Edge” på Illutron Art Boat på Refshaleøen. Det gik ikke stille af.

Af Githa Schultz

Foto: Dan Møller

Mathilde Grafstöms seneste udstilling har været ude i noget af en søgang.

Illutron Art Boat på Refshaleøen ellers fantastisk sted at udstille den nøgne kvindekrop i kunstfotografier. En eventyrlig båd i et med naturen og med hav og himmel som spejlrefleks.

Men kvindelig nøgenhed er åbenbart et emne der kan få visse mennesker helt op i det røde felt. I så høj en grad, at det vel kan beskrives som kunstnerisk mytteriforsøg krydret med et vist symbolsk og til tider sadistisk angreb.

For det er helt klart ikke alle, der er lige vilde med Mathildes værker, da hendes udstilling ”Female Beauty With An Edge” blev vist på Illutron Art Boat.

Ihvertfald havde en eller flere gerningsmænd, som i raseri både har skåret i fotokunstværkerne, stukket med skarpe genstand gennem for eksempel værkernes kønsdele, forsøgt rive dem i stykker og smidt flere over bord.

Sagen er i sin alvor naturligvis politianmeldt.

Et af de udstillede billeder bringer uvægerligt billedet frem af sangeren Nick Cave og Kylie Minoque samt The Bad Seed`s video til smashhittet ”Where the wild Roses Grow.”

Det selvom modellernes medvirken på Mathildes fotos er en helt anden social realistisk historie og mere afklædte.

Røg ud af DGI-Byen

Det er dog ikke første gang i år, at Mathildes foto er blevet hevet ned før tid. Selvom det ikke var med vold og magt som det skete mod hendes kunst på båden Illutron.

Mathilde udstillede nogle af sine fotos udvalgt af DGI-byen tidligere i år og havde en udstillingsaftale i tre måneder. Men da der blev klaget over nøgenheden i værkerne, måtte DGI-Byen afbryde udstillingen en måned før aftalte tid.

Så forældre og børn med snorkel, korkbælte og badering ikke led visuel nøgen-overlast ved synes af eksempelvis en liggende kvinde, hvor man lige aner det nøgne omrids i vandet.

Mathilde er autodidakt fotokunstner med en opvækst i Nordjylland.

Det høje lys, som Mathilde elsker, er også fremtrædende på nogle af hendes kunstfotos. Bare med Stevns Klint og havet som baggrund.

Andre fotos er taget i de svenske skove og søer. Mathildes far er svensk ingeniør og hendes mor er nordjysk sygeplejerske. Og det er i det nordjyske lys Mathilde er opvokset, selvom hun nu bor i et bofællesskab på Frederiksberg med sin lille søn.

Selvterapi

Mathilde har selv lidt af depressioner, været medicineret og haft det svært med sin krop på samme måde som hendes modeller har. Men for nogle år siden startede hun i et terapiforløb i Sverige og Danmark. Og hun har siden været uden antidepressiverne.

Samtidig har hun også gjort sin store lidenskab, nemlig at fotografere, til sit livsværk.

Før i tiden fotograferede Mathilde ejendomme for ejendomsmæglere. Men i år er hun især blevet kendt for sine nøgenfotos af kvinder.

Kvinderne opsøger Mathilde for at få det bedre med kroppen ved at lade hende fotografere dem nøgne. Og det er efterhånden blevet til 300 fotos. Hovedparten er meget smukke og æstetiske. Nogle mere kontroversielle.

Ser man billederne, kan man have svært ved at forstå, hvordan nogle kvinder kan have det så dårligt med deres krop, der faktisk både er velproportioneret og smuk. Og lige præcis den oplevelse formår Mathilde at få frem i sine fotos. Mathildes terapeutiske teknik er at skabe tillidsbånd og glæde, før, under og efter foto-shootet, og kvinderne folder sig ud under nøgenfotograferingen i en meget smuk naturlig symbiose med sig selv.

Når man ser Mathildes fo tokunst tænker man uvægerligt også på den New York baserede svenske fotograf Mia Berg, som udstillede sine billeder første gang på Bernaducci Meisel Gallery på Manhattan i 2011. Eller videoinstallationsværket ”Homo Sapiens Sapiens” af den schweiziske kunstner Pipilotti Rist udstillet på Lousiana i 2010. De har samme naturlige nøgenhed som på Mathildes fotos Men en anden kunsthistorisk baggrund for deres kunst.

Og de bliver slet ikke angrebet på samme måde i Danmark, der ellers har en nær fortid som puritansk og blottet for nøgenforskrækkelse.

Al kunstvirakken og hærværksforsøget har dog slet ikke skræmt Mathilde fra at fortsætte med at fotografere den nøgne kvindekrop. Tværtimod nærmest.

Mathilde udstiller næste gang i Sverige og Nordjylland.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page