top of page

Alt for Damerne, maj 2015

Foto: Peter Nørby

Sundhed

Sådan kom Mathilde ud af sin depression

Mathilde Grafström har lidt af depression, siden hun var teenager. Hun har prøvet lykkepiller, men det der har virket bedst, var at gøre det, hun så længe havde haft lyst til: at fotografere nøgne kvinder.

ALT for damerne, Jo Brand, 13.05.2015

Jeg har altid været indesluttet, men da jeg blev teenager, blev det helt frygteligt. Jeg havde ingen venner og levede et liv med færrest mulige udfordringer. Ja, jeg var bare totalt ked af det hele tiden og havde en følelse af, at ingen kunne lide mig og af skam, særligt i forhold til min krop og seksualitet.

– Som 18-årig fik jeg lykkepiller, og de lagde ligesom et låg på følelserne. Men ellers hjalp de ikke.

LÆS OGSÅ: Derfor har du svært at erkende, at du har stress

– Jeg har altid godt kunne lide at fotografere. Jeg havde et job som ejendomsfotograf, hvor jeg fotograferede huse for ejendomsmæglere. Men jeg var ikke glad for det. Jeg drømte om at tage nøgenbilleder for på den måde at behandle min egen skam ved kroppen og finde ud af, hvem jeg i virkeligheden var. Men jeg havde aldrig turde spørge de kvinder, jeg fotograferede, om de ville smide tøjet.

– Jeg startede i terapi i 2012. Det var en vild ting og et vendepunkt i mit liv. På et tidspunkt fortalte jeg min terapeut, at jeg altid havde drømt om at tage nøgenbilleder, og han sagde: Hvad med at prøve? Og så gjorde jeg det.

– Billederne tvinger mig til at arbejde med mig selv. Jeg kan jo acceptere andre mennesker og se det smukke i dem, og det provokerer mig til at se, hvor negativ, jeg er, over for mig selv.

– Jeg er altid bange for at spørge, om jeg må fotografere en kvinde nøgen. Hvis hun nu siger nej. Men hvert eneste skridt er en udfordring, og hver eneste gang, jeg tager et, heler jeg lidt. Det tog mig også lang til at kontakte nogle for at høre, om de ville udstille billederne, fordi jeg var bange for at gøre det. Det burde måske have taget en måned, men jeg brugte halvandet år på det. Og da jeg endelig skrev til DGI- byen for at høre, om de ville vise mine billeder, svarede de bare ja! Så dér har de hængt siden marts.

LÆS OGSÅ: 7 sundhedsråd du absolut ikke skal følge

– I dag er jeg mere glad end nogensinde. Jeg gør noget, jeg altid har drømt om. Lykkepillerne har jeg ikke spist siden 2009, hvor jeg blev gravid, så jeg lever ikke et zombieliv længere. Jeg er rigtig glad nogle gange, og så tager jeg en nedtur en gang imellem. Men nu lever jeg – rigtigt. Det er det, der er vigtigt!

Tre råd fra Mathilde til dig, der er deprimeret: Lær dig selv at kende. Find dit talent: Hvad kan du lide? Hvad er du god til? Hvad synes du er sjovt?

Elsk dig selv, og find ud af, hvor kærligheden er i dit liv, og hvor den ikke er.

Kom i gang med at følge dine drømme. Også selvom det bare er ydmyge drømme.

LÆS OGSÅ: 8 råd: Sådan får du hovedpinen til at lette uden at sluge en smertestillende pille LÆS OGSÅ: Myten om PMS er aflivet

LÆS OGSÅ: Her er tegnene på, at du har svamp

Mathilde Grafström, 33 år

Problem Depression. Arbejde Fotograf – se Mathildegrafstrom.com Privat Mor til en søn på 4 år.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page